Monday, 24 September 2012

TUNA - sukar hamil??????bahaya????

Tuna - Sukar Hamil, Hamil dan Menyusu Badan

Sedapkan sandwich tuna, lagi pula mudah dibuat. Namun... sedarkah anda, ikan tuna antara ikan yang mengandungi banyak raksa. Logam berat ini bukan sahaja mempengaruhi kesuburan, malah ia berbahaya untuk bayi dalam kandungan, dan juga bayi yang menyusu badan....

Bahaya ketidaksuburan di kalangan wanita juga dikaitkan dengan pencemaran ke atas logam berat seperti plumbum, raksa dan kadmium.

Mengikut jurnal ‘Pediatrics’ 1997, ibu-ibu mengandung yang mempunyai paras plumbum yang tinggi dalam tulangnya berkemungkinan tinggi melahirkan bayi yang kecil atau mempunyai berat badan yang ringan. Bayi kecil ini biasanya dikaitkan dengan kematian, taraf kesihatan yang rendah, pertumbuhan yang tidak sempurna dan mempunyai IQ yang rendah. Plumbum juga boleh memasuki badan bayi melalui penyusuan susu badan.

Kajian ke atas pekerja lelaki yang terdedah secara sederhana kepada plumbum menunjukkan paras plumbum dalam darahnya di antara 50–350 ug/L. Paras ini adalah lebih rendah dari paras merbahaya yang ditetapkan oleh WHO iaitu 400 ug/L. Ujian yang dilakukan ke atas sperma lelaki-lelaki ini mendapati sperma mereka berkualiti rendah, bilangan yang kecil, kurangnya pergerakan dan struktur yang tidak normal. Kadmium juga menunjukkan kesan yang sama dalam kajian di atas.

Terdapat banyak kajian menunjukkan bahaya pendedahan raksa kepada kesihatan umum. Pada tahun 1950an, pencemaran raksa organik telah berlaku di Teluk Minamata, Jepun. Ikan-ikan yang tercemar ini telah dimakan oleh wanita-wanita mengandung. Kebanyakan bayi-bayi yang dilahirkan oleh wanita-wanita ini mengalami kerosakan saraf yang teruk dan digelar Penyakit Fetal Minamata.

Raksa juga dilepaskan secara semulajadi ke alam sekitar melalui kerak bumi dan lautan. Hampir semua ikan yang dimakan manusia mengandungi bahan tersebut. Kajian dari Agensi Piawaian Makanan Britain (FSA), ikan marlin, layaran dan jerung mempunyai kadar raksa 5 hingga 7 kali ganda lebih tinggi daripada ikan tuna dalam tin dan 2 hingga 4 kali ganda lebih tinggi daripada tuna segar.

Oleh yang demikian dinasihatkan agar wanita mengandung, ibu yang menyusukan anak dan mereka yang merancang untuk mendapatkan anak seharusnya menghadkan pengambilan ikan tuna kerana raksa dalam ikan itu boleh mengakibatkan masalah kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

Sumber : Ketidaksuburan dan kecacatan bayi: Logam Berat, PenawaRacun Mac'03, Pusat Racun Negara, USM


nota kaki:
pagi2 dah singgah petronas beli tuna ayam bram yg pedas tu & beli roti utk bekfes kat ofice...tp dlm hati mcm xsedap jer...smpai ofice trus google...jumpa lar article ni..trus xjadi mkn....hah! dah rugi tuna tu....
kesimpulannye, ikan tuna mmg bahaya utk kaum WANITA....tp kan tuna tu dah di awet..bkn fresh pun...sepatutnye dah xde lar ape2 kandungan dlm ikan tu...hmmmm....

No comments:

Post a Comment

kawan2 yg ku syg comment