Wednesday, 13 March 2013

braxton's hicks contraction di minggu ke-34

sebelum cite lebih panjang...ada copy paste psl braxton hicks...

Apabila kehamilan anda semakin sampai kepenghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.
Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.
Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.
Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil kearah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.
Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.
Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.
Anda mungkin perasaan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:
  • Bayi bergerak dengan aktif
  • Semasa senaman atau membawa barang berat
  • Mengurut perut
  • Semasa hubungan seks
  • Dehidrasi

Apa Yang Membezakan BH dan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan BH atau tanda-tanda kelahiran. Ini adalah perbezaannya:
  1. Kontraksi BH tida menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya
  2. BH tidak teratur dan berlaku sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat.
  3. Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH

  1. Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  2. Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  3. Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  4. Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  5. Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan



ok, tetiba ninie cite psl braxton hicks(BH) ni...dah 2 hari ninie mengalami sakit ni..tp masih lg boleh bertahan...sakit dtgnye kjp2...yelah mmg xde pengalaman langsung tu yg tanya member2 kat fb...ada yg bgtau tu normal tp klau berlarutan kene gak g spital...

tp bila ninie google pengalaman org lain yg pegi hospital sblm cukup bulan/xde kuar tanda just skt mcm mild contraction tu rata2 bgtau doctor akan buat VE atau dgn erti kata lain kene SELUK...adehh....takut plak rase...so far ninie masih boleh tahan(dan2 tu boleh tahan klau x nak jln pun ssh)hehehe....utk sdpkan hati ini adalah tanda2 awal...

selalu gosok perut ckp kat baby tggu dulu klau nak kuar pun...tunggu cukup 37 week baru leh kuar...sabar yer baby....brg kamu mama n papa xhbs beli lg....beg pun xkemas lg....semlm malam papa cpt2 jer basuh barut n brg2 baby yg blum dibasuh tu..haaa,tau takut..klau tak asyik bertangguh jer...pas ni dah bleh siap2kan beg baby dah...





tepek satu gambar baby...week 32 time ni...dah gemuk pun...kat muka tu kaki baby...doctor kata panjang kakinya smpai tutup muka....ni puas pujuk suh alih tangan n kaki dia...sgt2 pemalu...hehe...baby2....tak sabar nak jumpa kamu lar sayang....

1 comment:

  1. alalla.. nampak dah bam bam dalam tu.. comel je.. :)

    ReplyDelete

kawan2 yg ku syg comment